9 Kasım 2011 Çarşamba

BAYRAMIN SON GÜNÜNE ÖZEL İKİ FARKLI KEK TARİFİ




Merhabalar bir bayramı daha burada bitirdik, iyisiyle kötüsüyle, hiç olmamasını dilediğimiz kazalarıyla umarım bugün dönüş yolunda herkes daha dikkatli olur, bayramı güle oynaya kutlamak varken niye üzülelim neden canlar yansın değil mi?
Başlıktada görüldüğü gibi bugün iki farklı kek yaptım.Neden mi? Evde bir tane buğday ambarı keşfettim :))) Geçen haftalarda evde un yok diye gittim beş kiloluk un aldım bugünde etrafı toparlarken ne göreyim bir beş kiloluk bir de iki kiloluk un paketi daha hiç açılmamış :))) Eeee ne yaparsın hemen birşeyler yapmak lazım değilmi, çok fazla bekletmeye gelmez :)) İşe koyuldum hemen biri Limonlu Acıbadem Aromalı diğeri Ayvalı Kek.. Dün bayramın üçüncü günü ailecek kilyos sahiline hava almaya gittik buradan bakabilirsiniz fırsat bu fırsat dedik bir günüde kendimize ayıralım malum yarın işbaşı, yol üzerinde kamyonda satılan ayvaları görünce dayanamadık, hemen alıverdik, ben reçelini marmeladını çok severim tabi onlarla yapılan tartlarında tadı bir başka olur ama ben daha önce hiç denemediğim bir tadı yapmaya karar verdim. O nedenle ortaya Ayvalı Kek çıktı :)) Hafif ıslak kek kıvamında, ayvanın tadı mis gibi damağınıza geliyor..Bakalım nasıl olmuş...



AYVALI KEK

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 bardak toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet rendelenmiş ayva
Yapılışı:
  1. Karıştırma kabına yumurtaları ve tozşekeri alın mikserle homojen bir kıvam alana dek - iyice beyazlaşsın çok güzel kabarıyor- çırpın.
  2. Ardından sıvıyağı ve yoğurdu ekleyip çırpın.
  3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyip karışıma ekleyin ve son kez tekrar çırpın.
  4. En son 1 adet rendelenmiş ayvayı ekleyerek kaşık yardımıyla iyice karıştırın.
  5. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına dökün, önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirin.

                                                                               AYVANIN FAYDALARI YARARLARI
Mide ve bağırsakları kuvvetlendirici özelliktedir ve incebağırsak iltihabını giderir.

Kanı temizler.

Karaciğer tembelliğini giderir.

Safra akışını sağlar.

Çarpıntıyı dindirir.

Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.

Bronşit ve öksürükte faydalıdır.

İshali durdurur.

Ateş düşürücüdür.

Strese karşı etkilidir.

Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edilen sıvıyla yapılan gargara, boğaz iltihabını giderici özelliğe sahiptir.

Tüylü yüzeyinin halk arasında “kan dindirici” olarak uzun yıllar kullanıldığı biliniyor.

Tohumlarının suda kaynatılmasıyla elde edilen merhem derinin yumuşacık olmasını sağlar. Egzama ve yanık tedavisinde kullanılır.


Limonlu ve Acıbadem Aromalı Kek

Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3/4 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı Sinangil limon aromalı kek unu
  • 3-4 damla acıbadem aroması 
Yapılışı:
  1. Yumurtalar ve toz şeker homojen kıvama gelene dek çırpılır.
  2. Sıvıyağ ve süt eklenir tekrar çırpılır.
  3. En son un ve acıbadem aroması eklenerek karıştırıldıktan sonra kek kalıbına dökülür - ben burada muffin kalıbında tek tek pişirdim - önceden ısıtılmış 160 derecede fırında pişirilir.







    BON APPETİT...


3 yorum:

  1. ozledımmmmm vallahı keklerınızı de bu arada en kısa zamanda konusalımmm uyumussunuzdur dıye aramıyorum yarın arayacagımmmmm

    YanıtlaSil
  2. yapayım güzelim sana kargoyla göndereyim :))

    YanıtlaSil

Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı