9 Ocak 2013 Çarşamba

PEKMEZLİ KURABİYE



Bu soğuk kış günlerinde hem besleyici, yararlı, tok tutan, çayınızın kahvenizin yanına güzel bir eşlikçi olabilecek Pekmezli Kurabiye'yi denemeye ne dersiniz. Çok kısa sürede hazırlanan ve pişen bu kurabiye pekmez yemeyen minikler için de çok iyi olacak. Benim canım oğlum Ergin yemek ayırt etmez fakat tadına baktıktan sonra yiyip yemeyeceğine karar verir, benim telkinlerimle :) özellikle kışın soğuk havalarda besleyici ve sıcak tutan tahin-pekmez ikilisini kahvaltımdan eksik etmem, bir kerecik yedi bir daha da yediremedim. Geçen gün tesadüfen Koska'nın çocuklar için hazırlamış olduğu hazır tahin-pekmez karışımıyla tanıştı, tüpte olmasının da yardımıyla sanırım :) hepsini bitiriverdi. Belki sizlerin çocuklarıda yemiyorsa bu ikiliyle tanıştırın derim kimbilir hoşlarına gider belki:) 





PEKMEZLİ KURABİYE

Malzemeler:
  • 125 gr. margarin veya tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı pekmez
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • Dövülmüş ceviz veya fındık
  • Aldığı kadar un
Yapılışı:
  1. Karıştırma kabına margarini ve pudra şekerini alarak birbirine iyice karışana ve krema kıvamını alana dek yoğurun.
  2. Yumurta ve pekmezi ve cevizleri ilave edin, tekrar karıştırın.
  3. Kabartma tozu ve unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğurun.
  4. Hamurdan kopardığımız küçük parçaları elinizde yuvarlayın hafif yassılaştırıp yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsinize yerleştirin. Üzerine şekil vermek için çatalla bastırabilirsiniz.
  5. 170 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15 - 20 dakika pişirin.

*Tarif Gülhan Kara'ya ait. Çay saati kitabından.





TAHİN - PEKMEZİN FAYDALARI
  • Kalsiyum açısından oldukça zengindir. Özellikle çocukların daha güçlü bir iskelet sistemine sahip olmasına yardımcı olur.
  • Şeker beynin tek enerji kaynağıdır. Pekmez içerdiği doğal şeker sayesinde beynin işlevlerini yerine getirmesi açısından önemlidir.
  • Çocuk gelişiminde demir, zeka üzerine doğrudan etki eden bir mineraldir. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek, mevsim geçişlerinde ve soğuk kış aylarında hastalanma riskini azaltır.
  • İçerdiği zengin mineraller ( öz.çinko ) ve vitaminler (A, B, B2, B3, C, D, E) dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır.
  • Yaşlılığa bağlı hafıza kayıplarını önlediği ve zihinsel hasarları onardığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Hücre yenileyici özelliği sayesinde yaraların iyileşme sürecinin kısalmasına yardımcı olur.
  • Antioksidandır. Anne sütünü arttırmaya yardımcı olur. 


BON APPETİT...





Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı