26 Aralık 2014 Cuma

ÇİKOLATALI KURABİYELER





Kışın sıcacık bir çay veya kahve , pencerenin kenarında, dışardaki yağan kar veya yağmuru izlerken içinizi ısıtacak size enerji verecek kurabiyelere ne dersiniz....?
O halde mutfaklara hanımlar. Pratik, lezzetli, kısa sürede pişen harika bir kurabiye tarifi sizi bekliyor.





ÇİKOLATALI KURABİYE


Malzemeler

2 su bardağı un
2 çay kaşığı karbonat
130 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 fincan esmer şeker
1 fincan beyaz toz şeker
1 paket vanilya
2 adet yumurta
100 gr ince kıyılmış, doğranmış çikolata

Yapılışı

Tüm malzemeyi yumuşak, ele yapışmayacak bir hamur olana dek yoğurun.
Cevizden biraz büyük parçalar kopartıp yuvarlayıp fırın tepsisine dizin.
Pişerken yayılacağı için aralıklı olarak dizin.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.




BON APPETIT...




17 Aralık 2014 Çarşamba

KÖMBE KURABİYESİ


Dönem dönem yöresel lezzetlere takıyorum kafayı. Uzun zamandır yapmak istediğim bir tarifti. Kalıplarımı geçen sene Eminönü'nden almıştım :) Bugüne kısmetmiş. Gözümde çok büyüttüğüm ama yapılışı kolay ve bir o kadar da lezzetli, hava almayan bir kapta uzun bir süre bayatlamadan durabilen bir kurabiye çıktı ortaya. Tatlı da değil, tuzlu da değil Hatay yöresine ait baharatlı güzel mi güzel bir kurabiye. Çay saatlerinizde inanın bir tanesi yetiyor. Aşağıdaki malzemelerden 20 - 25 adet kurabiye çıkıyor. Kalıbınızın büyüklüğüne göre. Benim kalıbım yok diyorsanız sorun değil o güzel ellerinizle şekillendirip fırına atıveriyorsunuz. Afiyet olsun şimdiden :)





KÖMBE KURABİYE

Malzemeler

150 gr. tereyağ veya margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çay karşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı toz karanfil
2 çay kaşığı mahlep
1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
Susam
yaklaşık 4 su bardağı un

Yapılışı

Öncelikle yumuşamış, oda sıcaklığındaki tereyağını, sıvıyağı tozşeker ile beraber karıştırma kabına alın ve malzemeleri elinizle karıştırın.
Tüm malzemeler birbirine iyice karıştıktan sonra undan bir bardak, baharatların hepsi, ceviziçi, kabartma tozu ve vanilyayıda içerisine ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
Ele yapışmayacak orta sertlikte bir hamur elde edene kadar unu eklemeye devam edin.
Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartın.
Susama bulayın ve susamlı tarafları kömbe kalıbının içine gelecek şekilde batırıp, kalıbın şeklini almasını sağlayın.
Kalıbın ucundaki uzantılı kısmı bir kesme tahtasına hafif vurarak hamurun kalıptan çıkmasını sağlayın.Yağlı bir kurabiye hamuru olduğu için kolayca çıktığını göreceksiniz.
Kalıbınız yoksa elinizle şekil verin, susama batırdığınız kısım üste gelecek şekilde fırın tepsisine dizin.
170 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirin.



FIRINDA PİŞERKEN BİLE BEKLEMEK BÜYÜK BİR SABIR GEREKTİRİYOR ;)




EMİNÖNÜ'NDEN ALDIĞIM CİCİ KALIPLARIM :)









BON APPETIT...





Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı