20 Ağustos 2011 Cumartesi

GÜLLAÇ




Merhaba,
Her güzel şey çabuk bitermiş derler.... Mübarek Ramazan ayınında sonlarına yaklaşıyoruz. Daha önceki postumda güllacın en iyisini bulabileceğiniz adresleri vermiştim ve bugünde kendi yaptığım güllacı sizlere ikram etmek istiyorum dostlarım.
Geçenlerde hangi kanal olduğunu hatırlayamıyorum bir TV kanalında güllacın hazırlanışını ve yapılışındaki püf noktalarını anlatıyorlardı. İlk defa güllacın hazırlık aşamasını gördüm, kocaman :) kazanlarda kaynatılan sütler kepçelerle, tıpkı büyük bir sac düşünün bombeli kısmına dökülüyor ve kuruması için bir kenara alınıyor, kuruduktan sonra dikkatli bir şekilde çıkarılarak paketleniyor.İncecik, incecik ve tek tek yapılıyor büyük bir sabır işi gerçekten. Ve yapılış kısmında ise söylenen önemli kısımlar parlak yüzeyinin üste gelecek şekilde tepsiye konmasıydı çünkü bu şekilde sütü daha iyi emermiş. Ve güllacı sade olarak hazırlayıp cevizini, antep fıstığını ve  meyve şekerlemeleri - arzuya göre nasıl istenirse - üzerine servis sırasında konulup ikram edilmesi yönündeydi. Çünkü içine konulan ceviz v.s. rengini salacağı için eğer birden fazla gün bekleyecekse hem görünümünü hem de tadını bozacaktır. En güzeli yine yiyeceğimiz kadar yapmak ve hemen tüketmek lezzetinden ödün vermez o zaman.
Şimdide benim tarifime göz atalım bakalım, beğenecek misiniz ? Şimdiden afiyet olsun :))


Malzemeler:

  • 1 paket güllaç ( 400 gr. )
  • 2 litre süt
  • 500gr. toz şeker
  • Antep fıstığı ve ceviz ( toz halinde üzerini süslemek için )
Yapılışı:
  1. Öncelikle sütü ve toz şekeri bir tencereye koyup, karıştıarak kaynatıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz.
  2. Güllaç yapraklarının parlak kısımları üste gelecek şekilde tepsiye koyuyoruz ve 1-2 kepçe ılımış süt ile ıslatıyoruz.Yapraklar bitecek şekilde aynı işlemi tekrarlıyoruz, kalan sütü en son güllaçların üzerine döküyoruz.
  3. Buzdolabında en az 45 dakika soğutmaya bırakıyoruz.
  4. Servis yaparken üzerini toz antepfıstığı ve cevizle süslüyoruz.
  5. İsteğe göre taze meyve ve kiraz şekerlemesi de ilave edilebilir.





    BON APPETİT...

8 yorum:

  1. eline sağlık ben hala yapıcamramazan bitmek üzere:)
    sevgilerimle
    yemekbirask
    seval

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler , afiyet olsun...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar, harika olmus güllaciniz, ellerinize saglik, hic denemedigim ama yedigim nefis bir tad, sevgiler....

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim, inanın yapımı çok kolay çokta bereketli oluyor...

    YanıtlaSil
  5. ayyyyyyyyyyy en sevdıgım tatlıııııııııııııııııı :((

    YanıtlaSil
  6. Çok severim ama eşim tam anlamıyla güllaç aşığıdır.
    Ellerine sağlık canım
    Nefissss..

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim, ben de bu sene 2 büyük tepsi yaptım yani bu sene güllaça doyduk diyebilirim :))

    YanıtlaSil

Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı