16 Kasım 2013 Cumartesi

ASURE



Merhabalar,
Rabbim sağlık sıhhat verdi bir Muharrem ayına daha ulaştık.Muharrem ayının 10. gününde aşuremi yaptım komşularıma dağıttım, iş arkadaşlarımla paylaştım Allah kabul ederse , ertesi gün tekrar yaptım öyle çabuk bitti ki evdekilerden bana fırsat kalmadı :) Bugünlerde üçüncüyü yapma yolundayım , geçen seneki tarifimin aynısı sizlerle http://sonbahartatlar.blogspot.com/2012/12/asure.html linkinden paylaşmıştım, eski fotoğraflara buradan bakabilirsiniz. Bu sene tek kare yakalayabildim :) Allah kabul etsin, afiyetler olsun.


AŞURE

Malzemeler:
  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1/2 su bardağı kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı nohut
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
  • 8 - 10 adet kuru kayısı
  • 8 - 10 adet kuru incir
  • 2 su bardağı ılık süt
Üzeri için :
  • Ceviz içi
  • Siyah dolmalık kuş üzümü
  • Nar taneleri

Yapılışı:

  1. Aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohudu iyice yıkadıktan sonra ayrı tencerelere koyup üzerlerine çıkacak kadar soğuk su koyup haşlanmaya bırakın.
  2. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra tencerelerin altını kapatın. Kapakları kapalı vaziyette sabaha kadar bekletin. 
  3. Ertesi gün buğday, fasulye ve nohudu yıkayıp süzdükten sonra hepsini büyük bir tencereye aktarın.
  4. Üzerine 12 su bardağı sıcak su ve ılık sütü ekleyip orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın.
  5. Kaynamaya başlayınca yıkanmış üzümleri, küp kesilmiş kuru kayısıları ve küçük kesilmiş kuru incirleri ekleyebilirsiniz. ( Aşureye koyu renk vermesin ve acılığı gitsin diye kuru incirleri doğradıktan sonra az bir suyla bir-iki taşım kaynattım rengi çıktıktan sonra suyunu süzdüm bu şekilde aşureye ilave ettim. ) 
  6. Kaynadıktan 15 dakika sonra toz şekeri ilave edin.
  7. Arada sırada karıştırarak tüm malzemeler yumuşayana dek pişirin.
  8. Aşurenin kıvamı, koyu kıvamlı çorba gibi olmalıdır. Bu nedenle sık sık karıştırılmalı, diğer yandan da ihtiyaç halinde azar azar sıcak su eklemelisiniz.
  9. Piştikten sonra aşureyi kaselere paylaştırın. Ve üzerlerini ben nar taneleri, kırılmış ceviz ve 5 dakika kadar soğuk suda bekleyip yumuşattığım ve iyice yıkayıp süzdürdüğüm dolmalık kuş üzümleri ile yaptım. Bu aşama sizin damak zevkinize ve hayal gücünüze kalmış. Tarçın ve hindistan cevizi, fındık, gül suyuda ekleyebilirsiniz.
  10. Soğuduktan sonra afiyetle yemeye hazırdır.

BON APPETİT...


AŞURENİN FAYDALARI

  1. Aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi geliyor.
  2. En az 15 farklı besinin karışımıyla hazırlanan, içinde çok önemli kaynakları barındıran aşurede kurubaklagiller ve tahıl grubu üyeleri yer aldığı için bitkisel protein içeriyor.
  3. Hayvansal gıdalar yer almadığı için kolesterol de bulunmuyor.
  4. İçeriğindeki maddeler sayesinde anne sütünü arttırıyor ve yüzdeki lekeleri gideriyor.
  5. Aşuranin üstünü süslemek için kullanılan badem zihin yorgunluğunu atmaya yardımcı oluyor.
  6. Kuru baklagiller, incir, kuru kayısı gibi bağırsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi geliyor.
  7. B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içeriyor.
  8. Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturuyor.
  9. Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konulursa kalorisi azaltılmış oluyor.   


6 yorum:

  1. Ben herhalde yapamayacağım aşure bu sene. Yapıp dağıtanların ellerine sağlık, ölmüşlerinin ruhuna değsin.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Sevgili Yelda, ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Süt konduğunu duymuştum ama bu kadar yoğun miktarda konduğunu bilmiyordum. Ben de sütlü deneyeyim, eminim daha güzel oluyordur.
    İş güç yoğunluğun için de kolaylıklar diliyorum, herşeye rağmen bu güzel paylaşımlarına devam edebildiğin için de kutluyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim. Ben de geçen sene ilk defa bu tarifi uygularken bana da çok gelmişti süt miktarı ama o kadar güzel oluyor ki hiç fark etmiyorsun bile.O nedenle hiç değiştirmeden bu sene de aynısını yaptım, gelecek seneler de inşaallah aynısını yapacağım. Uzun süreden sonra seni görmek ne kadar güzel belirtmeden geçemeyeceğim:)

    YanıtlaSil

Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı