11 Mart 2014 Salı

KARALAHANA ÇORBASI




Ne güzeldir yöresel yemeklerimiz. Kendine has dokuları, tatları, kokuları olur. Geçenlerde Arda Türkmen'in "Arda'nın Mutfağı" programını izliyorum. Yıllardır lezzetli ellerden çıkan afiyetle yediğim ve cok sevdiğim karalahana çorbasınin tarifini veriyor. Öyle bir dikkatle izlemişim ki kağıt kaleme dahi ihtiyaç duymadim. Anlatımı ve sunumu harika, püf noktalarına kadar yapim aşamalarını o kadar güzel anlatıyor ki aklınıza yazıyorsunuz. Ertesi gün alışverişe çıkılır , hazırlıklar yapılır, bir güzel karalahana çorbası pişirilir. Aman Yarabbim o ne güzel bir kokudur, pişerken mutfağa yayılır...Akşam sofrada tadilir ve cok begenilir. Tıpkı masalların sonu gibi herkes çıkar kerevetine :-)
Orijinal tarifte bulgur yerine pirinç kullanmıştı Arda Türkmen. Bense bulguru tercih ettim sizler pirinçlede yapabilirsiniz.

Malzemeler:

1  bağ kara lahana
1 baş orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı bulgur
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 lt tavuk suyu veya su
1 yemek kaşığı mısır unu
1 - 2 yemek kaşığı şu
Tuz
Kırmızı pul biber
Sıvıyağ - zeytinyağı


Yapılışı:

Öncelikle karalahanayi doğrayın,  tuzla ovun acı suyunu sıkıp çıkarın ve süzün.
Tencereye sıvıyağ ekleyin ve soğanları hafif öldürün, salçayı ekleyin, ardından doğranmış karalahanaları ekleyin birkaç kez çevirin. Bulguru, haşlanmış kuru fasulyeyi ve 1 lt. tavuk suyunu ekleyin. Tuzunu isteğe bağlı kırmızı pul biberinden ekleyip hep beraber bir kez daha karıştırdıktan sonra pişmeye bırakın. 5-10 dakika sonra 1 yemek kaşığı mısırununu 1-2 yemek kaşığı su ile sulandırıp pişen çorbaya katın.  Kaynadıktan sonra ateşi kısık ateşe alabilirsiniz, kaynamaya devam etmesi gerekiyor. Yaklaşık yarım saat kadar pişirdikten  sonra afiyetle yiyebilirsiniz.



BON APPETİT...









3 yorum:

  1. Hiç denemedim bunu ben lezzetlidir heralde :)
    Ayrıca gfcniz çalışmıyor takibe alamıyorum sizi
    Banada beklerim www.kiriksemsiye.blogspot.com
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra Hanım, uzun süredir internetle ilgili sorun yaşıyorum, bloglarımı dahi güncelleyemedim.İnşaallah sorunu çözdüm zaman gösterecek. Çorbaya gelince cidden lezzetli, deneyin göreceksiniz. Görüşmek üzere, blogunuza uğrayacağım ;)

      Sil
  2. Merhaba Esra Hanım,
    Gecikmeli olarak yanıt vereceğim uzun süredir internetle ilgili problem yaşıyorum, güncelleme dahi yapamadım bloglarımda inşallah bundan sonra sorunu çözmüş olacağım. Hoşgeldiniz, çorba hakkındaki yorumunuza gelince cidden çok lezzetli, deneyin siz de göreceksiniz :). Görüşmek üzere uğrayacağım ;)

    YanıtlaSil

Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı