28 Aralık 2012 Cuma

PORTAKALLI ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ




Sebzelere özellikle kerevize oldum olası hep bayılmışımdır. Pişerken kendine has kokusu olduğu için eve girmeden apartmana yayılan kokudan annemin kereviz pişirdiğini anlar ve okuldan eve geldiğimde benim için harika bir doping olurdu. Eşime sevdiremedim maalesef keza oğlumda yemiyor ama belki ileride damak tadı değişir ve ben ona yedirebilmenin farklı yollarını keşfederim.Çünkü kaçırılmaması gereken A,B,C vitaminleri, potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Ayrıca Hipokrat'ında binlerce yıl önce kereviz üzerine söylediği şu sözü de ciddiye almakta fayda var: " Altüst olmuş sinirleriniz için kereviz besininiz ve ilacınız olsun" demiş. Bu söz üzerine zeytinyağlısı, dolması, salatası ve çorbası yapılan, haşlanmış sebze olarak bile tüketilen bu leziz ve faydalı sebzenin ben bugün portakallı , zeytinyağlı tarifini sizlerle paylaşacağım. Portakalla nasıl olur diyorsanız ben yaptım oldu :)  çok yakıştı. Afiyet olsun şimdiden... 






PORTAKALLI  ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ
Malzemeler:
  • 1 kg kereviz
  • 1 limon suyu
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet büyük boy havuç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu 
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı un

Yapılışı:
  1. Kerevizleri soyup elma dilimi kalınlığında kesin, kararmamaları için limonlu suda bekletin.
  2. Patatesi soyup aynı şekilde dilimleyin.
  3. Havucu soyun yuvarlak, yuvarlak doğrayın.
  4. Kuru soğanı piyazlık yani yarım ay şeklinde doğrayın.
  5. Zeytinyağını tencereye koyup üzerine sırayla soğanları, kerevizleri, patatesleri, havuçları dilediğiniz şekilde sıralayın.
  6. Ayrı bir kapta suyu, portakal suyunu, tuzu, toz şekerini çırpma teliyle karıştırın.Bu sosu sebzelerin üzerine gezdirin. Üzerini bir tabakla kapatın.
  7. Orta ateşte kaynatın, kaynadıktan sonra ateşi kısın ve yaklaşık 25 dakika pişirin.
  8. Yemeğimiz soğuduktan sonra üzerini maydanozla veya kereviz saplarının yeşil kısımlarını doğrayarak üzerine serpip süsleyebilirsiniz.  


BON APPETİT...


5 yorum:

  1. Bende o miss gibi kokusuna bayılıyorum ama benimde eşim ve çocuklar hiç sevmiyorlar..
    Ellerine sağlık.
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler, evet Meliha hanım maalesef, bu konu araştırma konusu bile olabilir, erkekler neden kereviz sevmez :)))
    sevgiler...

    YanıtlaSil

Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı