29 Kasım 2010 Pazartesi

BALLI İRMİKLİ KEK


Merhaba,
Yine bir kek tarifiyle geldim sevgili blogcu dostlarım ama bu seferki biraz tatlı :) Bu tarif yine Sofra dergisinden Ekim 2010 sayısından aldım. Bu kez dünya mutfaklarından seçtim sizler için. Tunus mutfağı dediğim gibi adı Ballı İrmikli Kek ama daha çok tatlı niyetine yeniliyor çünkü Tunus mutfağının bir özelliğide tatlıların bal ve şurupla servis ediliyor olmasıymış. 
Gelelim ufak tefek neleri değiştirdiğime yazacağım orjinal tarifte badem geçiyor ama evde fındık olduğu için fındık kullanmayı tercih ettim böyleside güzel oldu ama bir dahaki sefere bademle mutlaka denerim eminim çok güzel olur. Şurubunda limon ve portakal suyu olduğu için yerken şööyle ekşimsi bir tat bırakıyor ağızda ekşiseverlere duyurulur :) Hatta şurup miktarı fazla geldiği için kekin çekebileceği kadarını üzerine döktüm geri kalanını da güzel bir muhallebiyle değerlendirdim onun tarifide yarın burada olacak. Haydi afiyet olsun:)


Üzerine şurubunu döktükten sonraki hali


  
Malzemeler :
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 adet limonun rendelenmiş kabuğu
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı badem ( ben fındık kullandım )
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
Sos İçin :
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 su bardağı portakal suyu
Üzeri İçin:
  • Kıyılmış badem ( ben hindistan cevizi kullandım )
Yapılışı :
  1. Kek için tozşeker, tereyağı ve rendelenmiş limon kabuğunu krema kıvamı alana kadar karıştırın.
  2. Yumurta, irmik, kıyılmış badem, kabartma tozu ve yoğurdu ekleyip karıştırın.
  3. Karışımı, yağlanmış 30 cm.'lik fırın kabına boşaltın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, 25-30 dakika pişirin.
  4. Sos için, tozşekeri eriyene dek tavada karıştırın. Portakal suyu, bal ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Kekin üzerine gezdirin. Kıyılmış badem serpip servis yapın. Hindistan cevizide çok güzel yakışıyor ben hindistan cevisi serptim en üzerine.
FINDIĞIN NİMETLERİ :)  Kalsiyum, demir, çinko ve E vitamini açısından çok zengin olan fındık, kansızlığı önlüyor ve kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Fındığın yüksek kolestrolü düşürmeye yönelik etkisinide unutmamak gerekiyor. Günde bir avuç fındık yiyelim... :))



                                   Fırından ilk çıktığında, şurupsuz hali    




  BON APPETİT...

9 yorum:

  1. elinize sağlık. kekiniz nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  2. Bu nefis bir şey olmuş. Hemen yapılmalı. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Seda alışageldiğimiz lezzetlerden farklı gerçekten bende ilk kez denedim.Beğendim :)

    Teşekkürler Sarkaç değişik bir lezzet,dünyaya da açılayım dersen bir dene derim :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Nefis olmuş. Ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim Nazlı , afiyet şeker olsun :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık, değişik olmuş, sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık harika görünüyor. bloğunuzu izlemeye aldım. bende beklerim.sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. elinize sağlık çok güzel görünüyor kek,ayrıca kalan sosuda muhallebi olarak değerlendirmenizde iyi fikir..sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Gizemli Tatlar; Teşekkür ederim, sevgiler..

    Lezzetadası ; Teşekkürler, ziyaretinize geleceğim.

    Mehtap Kuzucu; Çok teşekkürler, evet artan herşeyi değerlendirmeyi tercih ederim.

    YanıtlaSil

Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı