1) Zeytinyağının en önemli özelliği zeytinyağının bir meyvenin suyu olması. Çekirdekten çıkarılan özlü yağların işlemleri biraz daha farklı. Oysa zeytinyağı çıkarmak için hiçbir ek işlem, kimyasal müdahale gerekmez.
2) Tavaya koyduğunuz yağda mısır özü yağının 160 dereceyi, ayçiçek yağının ise 170 dereceyi geçmemesi gerekir, geçtiğinde kansolojen ve sinir sistemini etkileyen faktörler meydana çıkar oysa zeytinyağı 200-210 dereceye kadar form değiştirmiyor, değiştiğinde de kendini saklamıyor hemen renk ve kokusuyla uyarıyor. Oysa diğer yağlarda bu farkı anlayabilmek dahi çok zor.
3) Zeytinyağı kendi içerisinde nem taşır. Bu da, kızartma yaparken pişirdiğiniz malzemenin nem ve tadının içeride kalmasına yardım eder. Ayrıca mısır özü, ayçiçek ve kanola yağlarının ayrı ayrı veya birlikte kullanıldığı deneylerle, zeytinyağının diğer tüm yağlara göre daha fazla çıtırtı verdiğini, aynı zamanda yiyeceğin içine işlemediğini görmüşler. Yani daha az yağ emerek daha çıtır çıtır olabiliyor kızartmalar.
4) Zeyinyağının içerisindeki yağ asitleri yeni doğan bebeklerin gelişiminde faydalı olduğu, zeytinyağı tüketen annelerin sütlerinin kalitesinin diğerlerine göre çok daha verimli olduğu görülmüş. Ayrıca zeytinyağındaki glyserol kompozisyonu anne sütündekine en çok benzeyen yağ.
5) Zeytinyağının cinsine de bağlı olarak kendi rayha ve aroması var. Dolayısıyla çiğ yiyeceklere, haşlanmış sebzelere ve peynirlere pek yakışır. Sarımsakla cilveleşmesi sonucundaysa başlı başına bir lezzet doğar.
6) Biberiye ve fesleğen gibi yeşilliklerin rayihalarını, karabiber, kırmızı biber, tuz ve sarımsağı kısa sürede içine alır ve hazırladığınız et, tavuk veya hamur işine geçiriverir hemen. Başka hiçbir yağda tatlar bu şekilde çözülüp birbirine geçmez, böyle bir dansla karşılaşamazsınız.
7) Sayesinde zeytinyağlılar yapabiliyoruz hem de, daha ne olsun!
Hürriyet Cumartesi , Refika Birgül'ün yazısından alıntıdır.
Yazılanların hepsi çok doğru bende sıvı yağ dahi kullanmıyorum ...herşey zeytinyağ ile oluyor evde ve Manisa dan getirtiyorum
YanıtlaSilsevgiler,
evet gerçekten lezzeti ilk başta biraz farklı geliyor ama zamanla bizlerde alıştık. En çokta salatalarda ve sıcacık ekmeği bandırmada güzel :) oluyor..
YanıtlaSilZeytinyağının faydaları ve lezzeti elbette tartışılmaz.. kendimde fazlasıyla kullanıyorum.. fakat şu dönem bu işin uzmanı hocam, ayçiçek yağının tercih edilmesini söyledi.. çünkü zeytinler eskisi gibi doğal yoldan kendi kendine değil, müdahalelerle yetiştiriliyor.. ayçiçek bitkisi ise topraktan aldığı besinlerle, neredeyse susuz ve doğal yetişiyor.. yani zeytinlerle, dolayısıyle zeytinyağımızla bile oynanmış durumda.. sevgiler..
YanıtlaSilKesinlikle zeytinyağı diyorum bende!
YanıtlaSil:)) afiyett olsun...
YanıtlaSilTeşekkürler Ruken ve Sevgi yorumlarınız için.
YanıtlaSilEğer gerçekten has zeytinden yapıldığına emin yerlerden alıyorsak sorun yok tabi ama dediğiniz gibi kimyasıyla oynanmış herşey sağlığa fayda yerine zarar getirir...
hemen herşeyde kullanıyorum mutfağımızın temellerindendir zeytinyağı
YanıtlaSilevet özelliklede yapıldığı zeytinin özelliğine göre değişen renk skalası ve içlerinde durdukları tasarım harikası şişeler içersinde gerçektende çok güzeller...
YanıtlaSilmutfagımda asla olmazsa olmazımdır zeytinyağ
YanıtlaSilannemden gelen bir gelenektir.Her yemeğe koyarım .
sevgiler
bende bütün yemeklerimi zeytinyağı ile ğişiririm pilav hariç oda tereyağlı
YanıtlaSilsevgiler..
ben bütün yemeklerimde zeytinyağı kullanıyorum.
YanıtlaSilZEYTİNYAĞININ FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEK..EN İYİSİ YAŞAYARAK GÖRMEK..
YanıtlaSilSEVGİLER
Sevil, Yemekbiraşk, Özlem ve Neşeli Günler teşekkürler... Nice zeytinyağlı günlere o halde hep beraber :)
YanıtlaSilHiç sebep aramıyorum, zaten çok seviyorum :) hele sabah kalhvaltıda içine kekik ve pulbiber serpiştirilmiş hali ile...
YanıtlaSilSevgiler
Zeytinyağı olmazsa olmaz bencede... Mutfaklardan eksik edilmemeli...
YanıtlaSilMerhaba Seda ve Nazlı teşekkürler, zeytinyağını hayatımızdan eksik etmeyelim :)
YanıtlaSil