Soğuk kış günlerinde, piştiğinde sıcacık yemeyi çok sevdiğim bir tatlıyla bugün evlerinize konuk olacağım.İrmik tatlısını annemin yaptığı gibi yapardım yani irmiği ve fıstığı kavurursun, diğer yanda şekeri suda eritip şerbet yaparsın kavrulan irmiğe katıp bir karıştırıp pişmeye bırakırsın. Ama bugün televizyonda bir programda gördüm çok daha pratik geldi bana yapımı bugün o stilde ve kendi yaptığım ölçülerde yazıyorum İrmik Helvası tarifini. Umarım beğenirsiniz.Şimdiden afiyet olsun, ağzınız tatlansın.....
Malzeme:
- 1 + 1/4 su bardağı irmik
- 1 tepeleme yemek kaşığı margarin
- İstenen miktarda çam fıstığı
- 1 + 1/4 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
Yapılışı:
- Tencereye margarini koyup erittikten sonra çam fıstıklarını ve irmiği ilave edip kavuruyoruz.
- Rengi açık kahveye döndükten sonra toz şekeri katıyoruz ve birkaç dakika kavurmaya devam ediyoruz.
- 2 su bardağı suyu da en son ilave ettikten sonra aralıklı olarak karıştırıyoruz, bu arada kaynamaya başlayacak. Suyu çekene kadar aralıklı olarak karıştırıyoruz ve kıvamını aldıktan sonra ocağın altını kapatıp üzerini temiz bir kağıt ya da bezle kapatıp 5 dakika kadar demlenmeye bırakıyoruz.
NOT: Eğer daha koyu renkte isterseniz irmiğin kavurduğunuz süreyi uzatabilirsiniz.
Çok tatlı sevmem helvayı diyorsanız şeker miktarını 1 bardağa düşürebilirsiniz.
Kıvamı yapışık, lapa gibi oluyor, benim sevdiğim kıvamda. Tane tane olmuyor.
Çam fıstığını miktar olarak vermedim çünkü sizin zevkinize kalmış, sevmeyenler hiç koymayabilirler.
BON APPETİT...
Yelda'cığım;
YanıtlaSilellerin dert görmesin pek severimm çookk severim irmik helvasını:)
nefis görünüyor canımmm...
geçen gün komşu getirmişti oooh burnumda tüttü şimdi görüntüsüyle ellerine sağlık canım
YanıtlaSilçok güzel olmuş,bu aralar benim de canım istiyor,ama bir türlü fırsat bulup da yapamadım.ellerine sağlık,hoşçakal
YanıtlaSilIrmik helvasini kim sevmez!! nefis gorunuyor, ellerine saglik
YanıtlaSilDeniz'cim teşekküer ederim, afiyet olsun.
YanıtlaSilMine teşekkür ederim, bu da benden olsun :)
Nazmiye teşekkürler bu teknik çok pratik bir pişirme yolu, tavsiye ederim.
Mutfaktan mis kokular çok teşekkürler sevilmeyecek gibi değil gerçekten...
Ellerine sağlık,bu arada 62. Porselen demlik çay saati etkinliği için sizin ve o güzel ziyaretçilerinizin tariflerini bekliyorum,sevgiler
YanıtlaSilhttp://cafemis.com
http://cafemis.blogspot.com
Teşekkür ederim, etkinliğinize katılmak dileğiyle diyorum ve ziyaretinize geliyorum..
YanıtlaSilIrmik helvasini cook severim sizin yaptiginizda enfes gorunuyor. Sanirim simdi mutfaga girip yapabilirim o derece canim istedi :)) Ellerine saglik...
YanıtlaSilÇok Teşekkürler Esra inan çok kısa sürede oluyor, cankurtaran yani :))
YanıtlaSil