2 Şubat 2011 Çarşamba

İRMİK HELVASI




Merhaba,
Soğuk kış günlerinde, piştiğinde sıcacık yemeyi çok sevdiğim bir tatlıyla bugün evlerinize konuk olacağım.İrmik tatlısını annemin yaptığı gibi yapardım yani irmiği ve fıstığı kavurursun, diğer yanda şekeri suda eritip şerbet yaparsın kavrulan irmiğe katıp bir karıştırıp pişmeye bırakırsın. Ama bugün televizyonda bir programda gördüm çok daha pratik geldi bana yapımı bugün o stilde ve kendi yaptığım ölçülerde yazıyorum İrmik Helvası tarifini. Umarım beğenirsiniz.Şimdiden afiyet olsun, ağzınız tatlansın.....


Malzeme: 
  • 1 + 1/4 su bardağı irmik
  • 1 tepeleme yemek kaşığı margarin
  •  İstenen miktarda çam fıstığı
  • 1 + 1/4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su

Yapılışı:
  1. Tencereye margarini koyup erittikten sonra çam fıstıklarını ve irmiği ilave edip kavuruyoruz.
  2. Rengi açık kahveye döndükten sonra toz şekeri katıyoruz ve birkaç dakika kavurmaya devam ediyoruz.
  3. 2 su bardağı suyu da en son ilave ettikten sonra aralıklı olarak karıştırıyoruz, bu arada kaynamaya başlayacak. Suyu çekene kadar aralıklı olarak karıştırıyoruz ve kıvamını aldıktan sonra ocağın altını kapatıp üzerini temiz bir kağıt ya da bezle kapatıp 5 dakika kadar demlenmeye bırakıyoruz.



NOT:  Eğer daha koyu renkte isterseniz irmiğin kavurduğunuz süreyi uzatabilirsiniz.
           Çok tatlı sevmem helvayı diyorsanız şeker miktarını 1 bardağa düşürebilirsiniz.
           Kıvamı yapışık, lapa gibi oluyor, benim sevdiğim kıvamda. Tane tane olmuyor.
           Çam fıstığını miktar olarak vermedim çünkü sizin zevkinize kalmış, sevmeyenler hiç koymayabilirler. 





                              BON APPETİT...

                                     

9 yorum:

  1. Yelda'cığım;
    ellerin dert görmesin pek severimm çookk severim irmik helvasını:)
    nefis görünüyor canımmm...

    YanıtlaSil
  2. geçen gün komşu getirmişti oooh burnumda tüttü şimdi görüntüsüyle ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. çok güzel olmuş,bu aralar benim de canım istiyor,ama bir türlü fırsat bulup da yapamadım.ellerine sağlık,hoşçakal

    YanıtlaSil
  4. Irmik helvasini kim sevmez!! nefis gorunuyor, ellerine saglik

    YanıtlaSil
  5. Deniz'cim teşekküer ederim, afiyet olsun.

    Mine teşekkür ederim, bu da benden olsun :)

    Nazmiye teşekkürler bu teknik çok pratik bir pişirme yolu, tavsiye ederim.

    Mutfaktan mis kokular çok teşekkürler sevilmeyecek gibi değil gerçekten...

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık,bu arada 62. Porselen demlik çay saati etkinliği için sizin ve o güzel ziyaretçilerinizin tariflerini bekliyorum,sevgiler
    http://cafemis.com
    http://cafemis.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim, etkinliğinize katılmak dileğiyle diyorum ve ziyaretinize geliyorum..

    YanıtlaSil
  8. Irmik helvasini cook severim sizin yaptiginizda enfes gorunuyor. Sanirim simdi mutfaga girip yapabilirim o derece canim istedi :)) Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  9. Çok Teşekkürler Esra inan çok kısa sürede oluyor, cankurtaran yani :))

    YanıtlaSil

Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı