25 Şubat 2011 Cuma

SOYA SOSLU TAVUK SOTE


Merhaba,
Hobidünyam yemek etkinlikleri 11 kapsamında düzenlenen Yelpazesu blogunun evsahipliği yaptığı "Tavuk Yemekleri " etkinliğine gönderiyorum. Nicedir yapmak ve yayınlamak istediğim bir tarifti, bu etkinliğe kısmetmiş, soya sosunu tavuk yemeklerinde çok kullanırım, hem lezzet verir hem de yumuşak olur... Umarım beğenirsiniz ortayada mis gibi bir beyaz pilav kondurdum kırmızı şapkasıyla :)) Afiyet olsun....

Malzeme:
  • 800 gr. tavuk göğüs eti
  • 400 gr. mantar
  • 2 - 3 adet çarliston biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı soya sosu
  • 3/4 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
Yapılışı:
  1. Öncelikle tavukları kuşbaşı doğrayıp, soya sosu, zeytinyağı, tuz, karabiber, kırmızıbiberle beraber harmanlayıp bir kapta ağzı kapalı bir şekilde en az 1/2 saat, vaktiniz varsa 2 saat kadar bekletiyoruz.
  2. Wok tavaya ya da tencereye ( bu tip sote yemeklerde wok tava kullanmayı tercih ediyorum ısıyı tencereye dolayısıyla içerisinde bulunan tüm gıdalara aynı oranda yayıyor ) çok az sıvıyağ koyup doğranmış soğanı piyazlık ya da küp şeklinde isteğe bağlı, çekirdekleri çıkartılmış küçük küçük doğranmış çarliston biberleri ilave edip birkaç dakika kavurun.
  3. Ardından kuşbaşı kesilmiş soya sosu ve sıvıyağla marine edilmiş tavukları ilave edin, aralıklı olarak karıştırarak soteleyin. Tavukların rengi beyaza dönüp birkaç dakika daha kavurduktan sonra yıkanmış ve kesilmiş mantarları ilave edin ve yine aralıklı olarak kavurarak pişirmeye devam edin.
  4. Hiç su eklemiyoruz çünkü bir süre sonra mantarlar suyunu salıyor ve pişene kadar bu miktar yeterli oluyor, ben çok sulu sevmediğim için suyunu mümkün mertebe çektirene kadar pişiriyorum. Yaklaşık 40 dakika piştikten sonra servise hazır hale geliyor.

PİLAV

Malzemeler:
  • 2 su bardağı jasmine pirinç ( ya da pilavlık pirinç )
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1/4 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz
Yapılışı:
  1. Tereyağını tencerede eritin, sıvıyağıda ekleyin, suyunu ilave edip, kaynamaya bırakın.
  2. Kaynadıktan sonra birkaç defa yıkanmış olan pirinçleri ve tuzunu suya ilave edin , birkez karıştırıp kısık ateşte pişmeye bırakın.
  3. Suyunu çekip üzeri göz göz olunca ocağın altını kapatın ve demlenmeye bırakın. 


                       Dumanı üstünde pişerken :) Hemen yan tarafındada mis kokulu pilavımız pişiyor :))





   BON APPETİT...



8 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Damla, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  3. çok güzel yemek olmuşeline sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Saat daha sabah 10 ama ben acıktığımı hissettim yemekleri görünce:)

    YanıtlaSil
  5. Yeldacığım;
    ellerine sağlık olsunn:))
    görünütüler pek şahane:)
    soya sosu tavuğa çok yakışıyor gerçekten bende tercih ediyorum..

    YanıtlaSil
  6. Yemekbiraşk; Teşekkür ederim, sevgiler..

    Küçük mucizem; :) Afiyet olsun, akşam menünüz hazır o zaman :)

    Teşekkürler Denizcim sana da afiyetler olsun :))

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşım tarifini yayınladım,teşekkürler..SELMA

    YanıtlaSil

Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı