11 Aralık 2012 Salı

YERLİ MALI HAFTASI 12 - 18 ARALIK ve TARÇINLI KURABİYELER






İnsanların parasını, malını, zamanını gerektiği gibi korumak ve kullanmasına tutumlu olmak denir. Hiçbir zaman  bu cimrilikle karıştırılmamalı tabii !

Tutumlu insan eşyasını temiz, titiz, düzenli  kullanır. Zamanını iyi şeyler için harcar. Kendi ve çevresinin mutluluğu için güzel şeyler yapar. Sadece kendimiz için değil, çevremizdeki insanlar ve en önemlisi ülke ekonomimiz içinde çaba göstermiş oluruz. Örneğin; elektrik ve su tasarrufu yapmalıyız. Evimizde her yer akşamları ışıl ışıl olmamalı, mutlaka salonda oturuyorsak mutfağın ışığı birazdan gidicem zaten diye açık bırakılmamalı, ne demiş atalarımız damlaya damlaya göl olur. Gelecek nesilleri de düşünüp elimizdekileri har vurup harman savurmamalıyız.

Küçüklüğünüzü hatırlayın 12 - 18 Aralık haftası kutlardık. Bu tarihlerde kimse hazır birşey almaz, okula getirmez , evden annelerimizin yapmış olduğu yiyecekleri getirir hep beraber paylaşır ve yerdik. Sloganımız ise "Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı"  olurdu. 




 Yurdumuz cumhuriyet döneminde yeni savaştan çıkmış bir ülke idi. Yurdumuzun her köşesi çok büyük zararlar görmüştü. Ellerinde bir şeyleri kalmayan halk yoksulluk içerisinde kıvranıyordu. Atatürk bu duruma çok üzülüyor ve bu durumdaki halka bir şeyler vermek istiyordu.


Atatürk 1923 yılında İzmir İktisat Kongresini topladı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde T.B.M.M.’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı.

12 Aralığı kapsayan hafta “Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak kutlanmaktadır. Cumhuriyet döneminde temelleri atılan kendi kendine yeter bir toplum olmadaki ilk adım bugün de devam etmektedir.



Canım oğlum Ergin'imin gittiği anaokulundada bu hafta ziyadesiyle kutlanıyor, biz velilerinde seve seve katkılarıyla. Ben de tüm miniklerin hoşuna gideceğini düşündüğüm tarçınlı kurabiyelerimden yaptım, hepsine afiyet olsun, hem bereketli oluyor hem de çok leziz, afiyet olsun.

Kurabiyelerimiz pişti, aşağıda görüldüğü üzere paketlendi, birazdan oğlum Ergin'i okulundan almak üzere yola çıkacağım, küçük midelerle buluşacak kıtır kurabiyeler...



TARÇINLI KURABİYELER





Malzemeler:
  • 150 gr. pudra şekeri
  • 1 paket hamurişi margarin
  • 1 adet yumurta
  • 450-500 gr un
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 1 paket vanilya
Yapılışı:

  1. Elde veya robotta öncelikle elenmiş pudra şekerini ve oda sıcaklığındaki margarini yoğurun. Yumurtayı ilave edin tekrar yoğurun. Malzemeler birbiri ile iyice karışmış olacak.
  2. Bir kaba unu, tarçını, toz zencefili ve vanilyayı beraber eleyip hazırlayın.
  3. Yavaş yavaş margarinli karışıma yedirin. Yumuşak bir hamur elde edince streç filme sarın ve buzdolabında en az 1 saat hamuru dinlendirin.
  4. Hamuru tezgaha alın ve merdaneyle 1 /2 cm kalınlıkta açın. Dilediğiniz kalıplarla kesin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
  5. 160 derecede önceden hafif ısıtılmış fırında rengi hafif sararana dek pişirin. Takriben 15-20 dakika. Çok pişirirseniz yanabilir.
  6. Misss gibi tarçın koksun eviniz ve siz çayınız ve kahvenizle keyifli bir şekilde kurabiyelerinizden yiyin efendim. Afiyet olsun :) 





BON APPETİT...


0 yorum:

Yorum Gönder

Special design for Sonbahar Tatlar / Blog Tasarımı